Αρχική/ Ιδέες και Συμβουλές/ ΠΑΝΙΑ & ΔΙΧΤΥΑ ΓΙΑ ΕΛΙΕΣ ? ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

ΠΑΝΙΑ & ΔΙΧΤΥΑ ΓΙΑ ΕΛΙΕΣ ? ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

Το ελαιόπανο ή ελαιόδιχτο αποτελεί το βασικό στοιχείο στην συγκομιδή της ελιάς και η επιλογή ανάμεσα σε αυτά τα δύο μπορεί να φαίνεται απλή μιας και προορίζονται για την ίδια χρήση, οι διαφορές όμως είναι αρκετές...

Όταν ώρα της ελαιοσυλλογής πλησιάζει ελέγχουμε πάντα τον εξοπλισμό μας είτε αυτόν που έχουμε από τις προηγούμενες χρονιές για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, είτε τι επιπλέον χρειαζόμαστε για γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.

Για να είσαι όμως κατάλληλα εξοπλισμένος και να μην τρέχεις τελευταία στιγμή, πρέπει να είσαι και ενημερωμένος!


Θετικά & Αρνητικά Ελαιόπανων:

Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά στοιχεία των ελαιόπανων. Χρόνια τώρα τα πανιά για τις ελιές ή αλλιώς και λινάτσες, κυριαρχούν στην διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής και όχι τόσο άδικα.                         

Κατασκευάζονται από πολυπροπυλένιο, έχουν μεγάλες αντοχές, είναι ιδανικά για επίπεδα αγροτεμάχια, συγκρατούν αρκετό βάρος και δεν σκίζονται εύκολα ακόμα και αν πιαστούν σε αγκάθια (βάτα).

Η ποιότητα είναι πολύ σημαντική για να ισχύουν όλα τα παραπάνω.. Αυτό εξαρτάται πάντα από το υλικό κατασκευής του υφάσματος αλλά και την πυκνότητα της πλέξης, η οποία διακρίνεται πολλές φορές με γυμνό μάτι αλλά και με το βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο.


Έχει όμως και αρνητικά στοιχεία… καθώς δεν θα συνιστούσαμε την αγορά ενός ελαιόπανου για χρήση σε αγροτεμάχια με κλίση καθώς είτε από την υγρασία, είτε από τον ελαιόκαρπο είναι πιο ολισθηρά σε σχέση με ένα ελαιόδιχτο, εκτός αν είσαι λάτρης του πατινάζ..

Ένα ακόμα πρόβλημα που θα συναντήσεις είναι οι άνεμοι.. Όταν φυσάει δυνατά τα ελαιόπανα φουσκώνουν και ανασηκώνονται εκτός και αν προνοήσεις και τοποθετήσεις κάποια βαρίδια επάνω τους, σε περίπτωση άστατου καιρού….


Τέλος μετά την συγκομιδή η διαδικασία πριν από την αποθήκευση είναι πολύ σημαντική,καθώς θα πρέπει να το απλώσεις για να στεγνώσει εντελώς, αλλιώς θα μουχλιάσει, θα πάρει άσχημη οσμή και θα χάσει την αντοχή του με αποτέλεσμα να σκίζεται πολύ εύκολα. (δείτε εδώ την μεγάλη μας συλλογή σε ελαιόπανα)


Θετικά & Αρνητικά Ελαιόδιχτων

Το δίχτυ για τις ελιές κατασκευάζεται από πολυαιθυλένιο και είναι πιο καινούργιο προϊόν στην αγορά, η απήχησή του όμως στους επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες ελαιοπαραγωγούς είναι μεγάλη καθώς υπερτερεί σε πολλά σημεία έναντι του ελαιόπανου.


Στα θετικά στοιχεία των ελαιόδιχτων είναι το μικρότερο βάρος, απλώνονται και μαζεύονται πιο εύκολα, είναι διάτρητα και δεν τα σηκώνει-φουσκώνει ο αέρας, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλα για πετρώδη εδάφη καθώς μπορείς να διακρίνεις τις πέτρες ή τις γούβες και να μην σκοντάφτεις από ‘δω και από ‘κει.. Επίσης είναι κατάλληλα για αγροτεμάχια με κλίση καθώς δεν γλιστρούν αφού δεν συγκρατούν υγρασία ή λάδια πάνω τους.

Η ποιότητα παίζει και σε αυτά πολύ σημαντικό ρόλο στην αντοχή και την διάρκεια ζωής όπως και στα ελαιόπανα έτσι και στα ελαιόδιχτα, κυρίαρχο ρόλο παίζει η πρώτη ύλη αλλά και πυκνότητά του, δηλαδή το βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο.


Υπάρχουν όμως και κάποια αρνητικά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι ότι πιάνεται- αγκιστρώνεται πάνω σε ξεραμένα κλαδιά, μυτερές πέτρες ή σε βάτα και υπάρχει η πιθανότητα να σκιστεί αν δεν είναι υψηλής ποιότητας, αυτό όμως λύνεται καθαρίζοντας τον ελαιώνα πριν την συγκομιδή. Επίσης όταν το έδαφος είναι λασπώδες ή οργωμένο, μπορεί να μεταφερθούν κομμάτια λάσπης πάνω στο ελαιόδιχτο ενώ εργάζεσαι πατώντας πάνω του, λόγο της διάτρητης ύφανσης του κάτι που δεν συμβαίνει με το ελαιόπανο.


Τέλος η σωστή αποθήκευση του ελαιόδιχτου είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση της αντοχής του. Όπως και το ελαιόπανο, έτσι και το ελαιόδιχτο δεν πρέπει να αποθηκεύεται με υγρασία αν και στεγνώνει αρκετά γρήγορα και καταλαμβάνει μικρότερο χώρο συγκριτικά με το ελαιόπανο. (δείτε εδώ ελαιόδιχτα υψηλής ποιότητας σε τιμές ευκαιρίας!)


Ελπίζουμε να σου φάνηκε χρήσιμο αυτό το κείμενο και να σε βοηθήσαμε ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή που θα ανταποκρίνεται στις δικές σου απαιτήσεις!


Στο site μας θα βρείτε ελαιόπανα και ελαιόδιχτα υψηλής ποιότητας με εξαιρετική αντοχή από κορυφαίους κατασκευαστές καθώς και ελαιοραβδιστικά μηχανήματα στις καλύτερες τιμές!!!

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και στην επόμενη σας αγορά κερδίστε μια extra έκπτωση 5%